Sarawak ID|Register
Announcements

KHUTBAH JUMAAT 23 APRIL 2021M / 11 RAMADAN 1442H

Dipaparkan pada 21 Apr 2021

RAMADAN BULAN MENDIDIK DIRI

 

 

Kaum muslimin yang dirahmati Allah,

Marilah kita bersama-sama meningkatkan ketaqwaan kepada Allah subhanahu wata’ala dengan menunaikan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Semoga kita beroleh kejayaan, kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan di akhirat. Pada hari ini, khatib akan menyampaikan khutbah yang bertajuk : "Ramadan Bulan Mendidik Diri".


Kaum muslimin yang dirahmati Allah,

Ramadan al-Mubarak adalah bulan yang sangat mulia di sisi Allah subhanahu wata’ala. Bulan ini adalah medan mendidik orang yang beriman supaya sentiasa meningkatkan ketakwaan kepada Allah subhanahu wata’ala. Firman Allah subhanahu wata’ala dalam Surah Al-Baqarah, ayat 183 :

 

AL BAQARAH AYAT 183.jpg

Maksudnya : Wahai orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang yang dahulu daripada kamu,
 supaya kamu bertaqwa.


Ibadah puasa bukanlah semata-mata menahan diri daripada lapar dan dahaga, tetapi puasa adalah untuk mendidik peribadi menjadi orang yang taat lagi berbudi, berusaha mengingati kebesaran Allah subhanahu wata’ala dengan melakukan segala kebaikan dan ketaatan,menjauhi segala larangan dan kemaksiatan, sama ada melalui perkataan, perbuatan ataupun hati.

Puasa mendidik kita mengatasi tekanan nafsu yang kuat, kerana orang yang sentiasa kenyang akan bertambah tinggi rasa keinginannya menurut nafsu yang sukar untuk dikawal.

Oleh itu, puasa mendidik kita supaya terselamat daripada godaan dan dipengaruhi nafsu jahat. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tirmizi rahimahullah daripada Muaz bin Jabal radiallahu anhu bahawa Rasulullah sallallahu alaihi wasallam bersabda :

puasa perisai.jpg

Maksudnya: ... Puasa itu adalah perisai ...


Iaitu perisai yang dapat menahan diri daripada dipengaruhi nafsu jahat. Demikian juga puasa mendidik kita, membina kesihatan kerana sebahagian penyakit berpunca daripada makanan. Sabda Rasulullah sallallahu alaihi wasallam dalam sebuah hadis yang dikeluarkan oleh Imam al-Tabarani rahimahullah daripada Abu Hurairah radiallahu anhu sabdanya :

berpuasalah kamu.jpg

Maksudnya... berpuasalah kamu, kamu akan beroleh kesihatan.


Kaum muslimin yang dirahmati Allah,

Amalan-amalan yang disyariatkan dalam bulan Ramadan mampu untuk memberikan beberapa didikan kepada kita. Sebagai contoh, melalui ibadah puasa, Ramadan mendidik kita hidup sederhana, bersifat sabar, jujur dan ikhlas. Ramadan juga mendidik kita mendekatkan diri dengan Allah subhanahu wata’ala melalui solat sunat tarawih, tadarus al-Quran dan iktikaf dalam masjid.

Selain itu, kita dididik oleh Ramadan agar mengukuhkan persaudaraan dan melupakan persengketaan melalui solat secara berjemaah. Ramadan juga mendidik kita menjadi orang yang pemurah dengan menginfakkan harta sama ada dengan cara zakat, wakaf ataupun sedekah serta melalui penyediaan juadah berbuka untuk mereka yang memerlukan.

Andai kata kita gagal menerima didikan ini, tidak mampu berpuasa lahir dan batin, tidak mampu mengekang anggota lahiriah daripada perkara maksiat, tidak mampu memadamkan dendam kesumat sesama sendiri, tidak mampu meninggalkan perkara dusta dalam percakapan dan perbuatan, tidak berminat menginfaqkan harta walau sedikit, maka ia bererti kita tidak mendapat apa-apa didikan daripada bulan yang mulia ini. Ini bermakna puasa kita tidak ada nilai disisi Allah subhanahu wata’ala dan sia-sialah puasanya, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah radiallahu anhu bahawa Rasulullah sallallahu alaihi wasallam bersabda :

imam al bukhari.jpg

Maksudnya : Sesiapa tidak meninggalkan perkataan bohong dan melakukannya, maka tidaklah ada hajat bagi Allah subhanahu wata’ala 
pada makanannya dan minumannya yang ditinggalkan”.
Hadith riwayat imam al-bukhari


Oleh yang demikian, alangkah ruginya jika kita tidak mengambil kesempatan untuk melipat gandakan ibadah pada bulan yang di berkati ini, dan mendidik diri ke arah yang lebih baik.


Kaum muslimin yang dirahmati Allah,

Mengakhiri khutbah hari ini, marilah kita mengambil pengajaran daripada pendidikan Ramadan ini, antaranya :  


1


.


Umat Islam wajib meyakini bahawa puasa dalam bulan Ramadan adalah satu kewajipan yang pasti mengandungi hikmat yang banyak;

2

.

Umat Islam hendaklah menjadikan bulan Ramadan dan ibadah puasa serta solat Tarawih sebagai suatu madrasah yang dapat mendidik diri dan meningkatkan keimanan dan ketakwaan terhadap Allah subhanahu wata’ala.
     

Marilah bersama-sama kita menghayati firman Allah subhanahu wata’ala dalam Surah al-Baqarah, ayat 148 :

al baqarah 148.jpg

Maksudnya : Dan bagi tiap umat ada arah (kiblat) yang masing-masing menujunya; oleh itu berlumba-lumbalah kamu
mengerjakan kebaikan; kerana di mana sahaja kamu berada maka Allah tetap akan membawa kamu semua (berhimpun
pada hari kiamat untuk menerima balasan); Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

 

penutup khutbah.jpg


Useful Links